До уваги населення!

Млинівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області інформує, що в зв’язку із ускладненням погодніх умов внаслідок сильних грозових дощів та граду, виникає ризик підтоплення деяких поселень, і в першу пергу, будинків приватного сектора, розташованих в низинах та джерела централізованого господарсько-питного, децентралізованого водопостачання (шахтні колодязі), місця – відпочинку населення, підприємства харчової промисловості, ресторанного господарства, торгівлі, об’єкти поводження з побутовими та промисловими відходами тощо. У зв’язку з цим можлива загроза виникнення спалахів гострих кишкових захворювань, спричинених вживанням забрудненої збудниками кишкових інфекцій води та продуктів.

Гострі кишкові захворювання, ще називають «хворобою брудних рук». До кишкових інфекцій відносяться черевний тиф, дизентерія, харчові токсикоінфекції,. вірусний гепатит А та ін. Зараження настає при вживанні неякісної води чи неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання. Найчастіше фактором зараження стають брудні овочі, фрукти та ягоди, неякісні молочні та м’ясні продукти, придбані у місцях стихійної торгівлі та вживання неякісної води.

Важливу роль у попередженні виникнення та розповсюдженості гострих кишкових захворювань відіграє громадська свідомість та дотримання правил особистої гігієни.

З метою попередження загострення санітарно-епідемічної ситуації рекомендуємо жителям вжити такі заходи:

  • Ні в якому разі не використовуйте для пиття воду з відкритих водойм чи криниць, у які потрапила дощова вода, тому що внаслідок повені в ці джерела водопостачання могли потрапити хвороботворні мікроби, використовуйте привізну або добре прокип’ячену воду. У разі підтоплення криниць, вживати воду, що пройшла обов’язкове знезараження.
  • Продукти харчування з погребів і підвалів по можливості перенести на верхні поверхи, горища та інші піднесені місця. У разі забруднення продуктів харчування необхідно, вживати їжу, що пройшла обов’язкову термічну обробку (варіння, смаження, запікання, обробка парою). У зв’язку з високим ризиком швидкого псування продуктів, слід вживати тільки свіжоприготовлену їжу.
  • Перед приготуванням та вживанням їжі ретельно мийте руки з милом або використовуйте спиртові серветки чи дезінфектант для обробки рук, обов’язково мити руки після відвідування туалетів.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчого лікувального закладу.

Будьте обережні під час сильних грозових дощів та граду. Не піддавайте своє життя небезпеці!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

© 2019 Млинівська селищна рада об’єднана територіальна громада ·  Адаптація, підтримка: OTG IT Mluniv

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: