Профілактика кишкових інфекцій та харчових отруєнь!

         Млинівське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області застерігає, що з настанням теплого літнього періоду року частішають випадки виникнення спалахів  гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь,  пов’язаних із вживанням продуктів харчування та питної води, забруднених збудниками кишкових інфекцій (найпростішими, бактеріями, вірусами). Більшість  групових інфекційних захворювань та харчових отруєнь виникають  після проведення масових святкувань – весіль, ювілеїв, випускних вечорів тощо.

Шлунково-кишкові інфекції мають широке поширення і високий рівень захворюваності та становлять важливу медичну проблему. До цих захворювань відносяться гостра дизентерія, вірусний гепатит та гастроентероколіти, харчові токсикоінфекції, сальмонельоз та інші захворювання, які реєструються протягом всього року.

Основними причинами спалахів є недотримання елементарних правил особистої гігієни, порушення технології приготування страв, зберігання харчових продуктів та готових страв в антисанітарних умовах, відсутність належного температурного режиму.

Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви (салати, заливні, фаршировані страви, молоко, молочні продукти, кондитерські вироби з кремом тощо) та вода.

Для попередження кишкових інфекцій необхідно дотримуватись простих і доступних кожному правил:

  • перш за все мити руки перед вживанням їжі, після туалету та приходу з вулиці, це все стосується в першу чергу дітей;
  • вживати в їжу тільки ретельно миті овочі, фрукти, ягоди, а для маленьких дітей ці продукти обов’язково потрібно ошпарити кип’ятком;
  • не купувати у випадкових осіб на стихійних ринках в антисанітарних умовах молочні та м’ясні продукти;
  • не купувати “з рук” кондитерські кремові вироби, які без належної термічної обробки та умов виготовлення можуть стати середовищем для життєдіяльності і накопичення мікроорганізмів;
  • особи, які залучаються до приготування їжі при проведенні урочистих подій, обов’язково повинні проходити медичний огляд та дотримуватись санітарно – гігієнічних вимог, оскільки можуть стати причиною спалахів гострих кишкових інфекцій;
  • для розробки сирого м’яса, риби, птиці необхідно мати окремі дошки, для варених продуктів інші;
  • м’ясні продукти необхідно варити, смажити до повної готовності, бо достатня термічна обробка знищує збудників;
  • знищуйте мух, тарганів та інших комах,  які є переносниками збудників кишкових інфекцій.

           Все це буде запорукою попередження гострих кишкових інфекцій, адже краще попередити захворювання, ніж його лікувати.

          У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (болей у животі, наявності проносу, блювоти, підвищення температури тіла, головного болю) необхідно терміново звернутись до найближчого лікувального закладу. Самолікування небезпечно!

ПАМ’ЯТАЙТЕ!
Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

© 2021 Млинівська територіальна громада ·  Адаптація, підтримка: OTG IT Mluniv

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: